تعداد شعب بانکی
براساس آخرین آمارهای موجود نزدیک به ۲۲هزار شعبه بانک در کشور وجود دارد که در مقایسه با کشورهای دیگر به نسبت جمعیت رقم بالایی است. متوسط تعداد شعب بانکی در جهان به ازای هر ۱۰۰هزار نفر بزرگسال حدود ۵/ ۱۲ شعبه است. این رقم در کشورهای آسیای شرقی ۵/ ۱۱شعبه، در اروپا ۷/ ۲۲ شعبه، در چین ۸/ ۸ شعبه، در ترکیه ۱/ ۱۸ شعبه، در کشورهای با درآمد بالا ۶/ ۱۷ شعبه در کشورهای با درآمد متوسط به پایین ۲/ ۹ شعبه ودر کشورهای با درآمد پایین به ازای هر ۱۰۰هزار نفر ۲/ ۳ شعبه بانکی وجود دارد در حالی که در ایران بر اساس آخرین آمارهای بانک مرکزی، به ازای هر ۱۰۰هزار نفر بیش از ۳۱شعبه بانکی دائر است که حدود ۵/ ۲ برابر میانگین جهانی، ۷/ ۲ برابر کشورهای آسیای شرقی، ۷/ ۱ برابر ترکیه، ۴/ ۱ برابر اروپا، ۵/ ۳ برابر چین و ۷/ ۹ برابر کشورهای با درآمد پایین است.
پیش از ادغام بانکهای نظامیدر بانک سپه، بانک ملی با ۲۸۴۷ شعبه، بیشترین تعداد شعب را داشت که پس از ادغام ۵بانک نظامیدر بانک سپه این بانک با ۴۵۰۰ شعبه در رتبه نخست قرار گرفته است.پس از این دو بانک دولتی، بانک خصوصی شده صادرات با ۲۱۰۳ شعبه در رتبه سوم قرار دارد. بانک کشاورزی با ۱۸۱۷ شعبه در رتبه چهارم و بانک ملت با ۱۴۲۴ شعبه در رتبه پنجم قرار میگیرد.
یک گزارش از وضعیت تعدادی از بانکهای کشور در سال ۹۹ حاکی است: هزینه شعب ۲۳ بانک در نیمه نخست سال گذشته حدود ۲۶هزار میلیارد تومان بوده است. بر اساس این بررسی متوسط هزینههای اداری و عمومیاداره هر شعبه حدود ۵۰۰میلیون تومان در نیمه سال برآورد شده است و سرانه هزینههای اداری و عمومیبانکهای یاد شده به ازای هر کارمند ماهانه حدود ۳۱میلیون تومان بوده است. اگرچه تعداد شعب بانکی در چند دهه گذشته شاخص قابل قبولی برای گستره خدمات بانکی به حساب میآمد، اما در یک دهه اخیر با رشد فناوری اطلاعات و افزایش ضریب نفوذ اینترنت و اخیرا بانکداری دیجیتال و نئو بانک، گسترش فیزیکی شعب بانکی نه تنها مزیتی محسوب نمیشود، بلکه با تحمیل هزینه به بانکها آنها را از ارائه خدمات بهتر و تسهیلات بانکی باز میدارد.
گزارش مورد نظر در خصوص ۲۳ بانک کشور حاکی است: تعداد کارکنان این بانکها بدون در نظر گرفتن کارکنان شرکتهای زیر مجموعه، در مجموع ۱۲۸ هزار و ۶۷۲ کارمند دارند. بانک صادرات با حدود ۲۵هزار کارمند در رتبه اول، بانک ملت با ۱۹ هزار و ۴۳۶ نفر در رتبه دوم، بانک تجارت با ۱۶ هزار و ۴۳۶ نفر در رتبه سوم، بانک کشاورزی با ۱۵هزار و ۶۶۹ نفر در رتبه چهارم، بانک رفاه با ۹هزار و ۶۷۳ نفر در رتبه پنجم و بانک آینده با ۴۵۰۰ نفر در رتبه ششم قرار دارد. بانکهای پارسیان، پاسارگاد، توسعه تعاون و اقتصاد نوین هم به ترتیب در رتبههای هفتم تا دهم قرار دارند.
یکی دیگر از دادههای جالب توجه در صورتهای مالی ۲۳ بانک مورد بررسی، مقایسه سرانه هزینهکرد ماهانه هر بانک برای کارکنان خود، اعم از هزینههای اداری و عمومی است. در این خصوص مقایسه دادهها نشان میدهد در ۲۳ بانک مورد بررسی، سرانه هزینه اداری و عمومیاین بانکها به ازای هر کارمند ماهانه ۳۱میلیون تومان است. بانک دولتی توسعه صادرات با سرانه ۶۰میلیون تومان در رتبه اول، بانک ملت با حدود ۴۸میلیون تومان در رتبه دوم، بانک تجارت با ۶/ ۴۶میلیون تومان در رتبه سوم، بانک رفاه و سامان هرکدام با هزینه نزدیک به ۴۳میلیون تومان در رتبههای چهارم و پنجم قرار دارند. خاورمیانه با سرانه ۴۱میلیون تومان، گردشگری با سرانه نزدیک به ۳۹میلیون تومان، شهر با سرانه ۳۳میلیون تومان؛ سینا با سرانه نزدیک به ۳۲میلیون تومان، همگی بالاتر از میانگین کل بانکها و در رتبههای ۶ تا ۹ قرار دارند.
برچسب: ،