تعداد شعب بانكي
براساس آخرين آمارهاي موجود نزديك به ۲۲هزار شعبه بانك در كشور وجود دارد كه در مقايسه با كشورهاي ديگر به نسبت جمعيت رقم بالايي است. متوسط تعداد شعب بانكي در جهان به ازاي هر ۱۰۰هزار نفر بزرگسال حدود ۵/ ۱۲ شعبه است. اين رقم در كشورهاي آسياي شرقي ۵/ ۱۱شعبه، در اروپا ۷/ ۲۲ شعبه، در چين ۸/ ۸ شعبه، در تركيه ۱/ ۱۸ شعبه، در كشورهاي با درآمد بالا ۶/ ۱۷ شعبه در كشورهاي با درآمد متوسط به پايين ۲/ ۹ شعبه ودر كشورهاي با درآمد پايين به ازاي هر ۱۰۰هزار نفر ۲/ ۳ شعبه بانكي وجود دارد در حالي كه در ايران بر اساس آخرين آمارهاي بانك مركزي، به ازاي هر ۱۰۰هزار نفر بيش از ۳۱شعبه بانكي دائر است كه حدود ۵/ ۲ برابر ميانگين جهاني، ۷/ ۲ برابر كشورهاي آسياي شرقي، ۷/ ۱ برابر تركيه، ۴/ ۱ برابر اروپا، ۵/ ۳ برابر چين و ۷/ ۹ برابر كشورهاي با درآمد پايين است.
پيش از ادغام بانكهاي نظاميدر بانك سپه، بانك ملي با ۲۸۴۷ شعبه، بيشترين تعداد شعب را داشت كه پس از ادغام ۵بانك نظاميدر بانك سپه اين بانك با ۴۵۰۰ شعبه در رتبه نخست قرار گرفته است.پس از اين دو بانك دولتي، بانك خصوصي شده صادرات با ۲۱۰۳ شعبه در رتبه سوم قرار دارد. بانك كشاورزي با ۱۸۱۷ شعبه در رتبه چهارم و بانك ملت با ۱۴۲۴ شعبه در رتبه پنجم قرار ميگيرد.
يك گزارش از وضعيت تعدادي از بانكهاي كشور در سال ۹۹ حاكي است: هزينه شعب ۲۳ بانك در نيمه نخست سال گذشته حدود ۲۶هزار ميليارد تومان بوده است. بر اساس اين بررسي متوسط هزينههاي اداري و عمومياداره هر شعبه حدود ۵۰۰ميليون تومان در نيمه سال برآورد شده است و سرانه هزينههاي اداري و عموميبانكهاي ياد شده به ازاي هر كارمند ماهانه حدود ۳۱ميليون تومان بوده است. اگرچه تعداد شعب بانكي در چند دهه گذشته شاخص قابل قبولي براي گستره خدمات بانكي به حساب ميآمد، اما در يك دهه اخير با رشد فناوري اطلاعات و افزايش ضريب نفوذ اينترنت و اخيرا بانكداري ديجيتال و نئو بانك، گسترش فيزيكي شعب بانكي نه تنها مزيتي محسوب نميشود، بلكه با تحميل هزينه به بانكها آنها را از ارائه خدمات بهتر و تسهيلات بانكي باز ميدارد.
گزارش مورد نظر در خصوص ۲۳ بانك كشور حاكي است: تعداد كاركنان اين بانكها بدون در نظر گرفتن كاركنان شركتهاي زير مجموعه، در مجموع ۱۲۸ هزار و ۶۷۲ كارمند دارند. بانك صادرات با حدود ۲۵هزار كارمند در رتبه اول، بانك ملت با ۱۹ هزار و ۴۳۶ نفر در رتبه دوم، بانك تجارت با ۱۶ هزار و ۴۳۶ نفر در رتبه سوم، بانك كشاورزي با ۱۵هزار و ۶۶۹ نفر در رتبه چهارم، بانك رفاه با ۹هزار و ۶۷۳ نفر در رتبه پنجم و بانك آينده با ۴۵۰۰ نفر در رتبه ششم قرار دارد. بانكهاي پارسيان، پاسارگاد، توسعه تعاون و اقتصاد نوين هم به ترتيب در رتبههاي هفتم تا دهم قرار دارند.
يكي ديگر از دادههاي جالب توجه در صورتهاي مالي ۲۳ بانك مورد بررسي، مقايسه سرانه هزينهكرد ماهانه هر بانك براي كاركنان خود، اعم از هزينههاي اداري و عمومي است. در اين خصوص مقايسه دادهها نشان ميدهد در ۲۳ بانك مورد بررسي، سرانه هزينه اداري و عمومياين بانكها به ازاي هر كارمند ماهانه ۳۱ميليون تومان است. بانك دولتي توسعه صادرات با سرانه ۶۰ميليون تومان در رتبه اول، بانك ملت با حدود ۴۸ميليون تومان در رتبه دوم، بانك تجارت با ۶/ ۴۶ميليون تومان در رتبه سوم، بانك رفاه و سامان هركدام با هزينه نزديك به ۴۳ميليون تومان در رتبههاي چهارم و پنجم قرار دارند. خاورميانه با سرانه ۴۱ميليون تومان، گردشگري با سرانه نزديك به ۳۹ميليون تومان، شهر با سرانه ۳۳ميليون تومان؛ سينا با سرانه نزديك به ۳۲ميليون تومان، همگي بالاتر از ميانگين كل بانكها و در رتبههاي ۶ تا ۹ قرار دارند.
برچسب: ،
ادامه مطلب